Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 października 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.240.2021.1.MC

WIS towar




Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 13 sierpnia 2021 r. (data wpływu 13 sierpnia 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 13 października 2021 r. (data wpływu 13 października 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.




Przedmiot wniosku: towar – (…)




Opis towaru: Pełnowartościowy posiłek (…)




Rozstrzygnięcie: CN 2106




Stawka podatku od towarów i usług: 8%




Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy




Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług




UZASADNIENIE




W dniu 13 sierpnia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Dnia 13 października 2021 r. wniosek został uzupełniony poprzez doprecyzowanie opisu przedmiotowego towaru.




W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru




Przedmiotem wniosku jest produkt: (…). Produkt ten, to pełnowartościowy posiłek  (…). Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Produkt w opakowaniach do sprzedaży detalicznej: (...).


Sugerowana porcja: (...).




Sposób przygotowania:


Dodać (…) płaskie miarki produktu do odpornego na wysoką temperaturę pojemnika, a następnie:


-      przy użyciu wrzątku: dodaj (…) wrzącej wody i dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na (…) minut.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00