Wyrok WSA w Warszawie z dnia 11 października 2012 r., sygn. VI SA/Wa 1288/12
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Małgorzata Grzelak Sędziowie Sędzia WSA Izabela Głowacka-Klimas Sędzia WSA Pamela Kuraś-Dębecka (spr.) Protokolant st. sek. sąd. Jadwiga Rytych po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 października 2012 r. sprawy ze skargi "R." z siedzibą w G. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] kwietnia 2012 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno-spożywczego o niewłaściwej jakości handlowej oddala skargę
Uzasadnienie
Decyzją z [...] kwietnia 2012 r. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej Główny Inspektor) po rozpatrzeniu odwołania "R. " Sp. j. B. L. i wspólnicy z siedzibą w G. - po zmianie "R. " Sp. z o.o. - Sp. j. z siedzibą w G. (dalej skarżąca), uchylił w całości decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej Wojewódzki Inspektor) z [...] listopada 2011 r. i wymierzył skarżącej karę pieniężną w wysokości 3.000 złotych za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno-spożywczego: E. " a'350g w ilości 636 szt., oznakowana datą minimalnej trwałości: najlepiej spożyć przed końcem: numer partii na wieczku 26a 105, 01 2013, w cenie jednostkowej netto 4,6 zł/szt. (+8% VAT), o łącznej wartości netto 2.925,60 zł, nieodpowiadającej jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (dalej jako konfitura). Nakładając ww. karę Główny Inspektor działał w oparciu o art. 138 § 1 pkt 2 k.p.a. oraz art. 21 w zw. z art. 40a ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. nr 187, poz. 1577 ze zm.), dalej ustawa o jakości.
Do powyższych rozstrzygnięć doszło w następującym stanie faktycznym i prawnym.
W dniach [...],[...],[...] i [...] kwietnia 2011 r. Wojewódzki Inspektor przeprowadził kontrolę skarżącej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, z uwzględnieniem produktów z grupy P. Z czynności kontrolnych sporządzono protokół. W toku kontroli ([...] kwietnia 2011 r.) pobrano do badań laboratoryjnych próbki konfitury i w wyniku ich przeprowadzenia okazało się, że zawartość jednego z trzech badanych opakowań nie spełniała wymagań jakości handlowej, zadeklarowanych przez producenta w "Karcie produktu" (dalej Karta), a to z uwagi na niewłaściwą konsystencję ("lejąca masa") oraz ze względu na zaniżoną zawartość ekstraktu ogólnego (51,7+- 0,5%). Wyniki tych badań zapisano w sprawozdaniu z badań. Jak wynika z Karty konfitura powinna posiadać konsystencję "zżelowanej, lekko lejącej masy", a zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie, powinna wynosić nie mniej niż 55%.
