Wyrok WSA w Warszawie z dnia 26 marca 2015 r., sygn. VI SA/Wa 2815/14
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Magdalena Maliszewska Sędziowie Sędzia WSA Jacek Fronczyk Sędzia WSA Marzena Milewska-Karczewska (spr.) Protokolant st. sekr. sąd. Karolina Pilecka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 20 marca 2015 r. sprawy ze skargi P. Sp. z o.o. z siedzibą w [...] na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] lipca 2014 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej oddala skargę
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia [...] lipca 2014r. nr [...] Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej jako: "GIJHARS"), po rozpatrzeniu odwołania P. sp. z o.o.(dalej jako: spółka lub skarżąca) utrzymał w mocy decyzję Małopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej jako: "Wojewódzki Inspektor") z dnia [...] marca 2014r. nr [...] w sprawie wymierzenia kary pieniężnej w wysokości 1000 zł za wprowadzenie do obrotu niespełniających wymagań jakości handlowej zadeklarowanych przez producenta dwóch partii artykułów rolno-spożywczych o nazwach:
- "[...]", wielkość partii produkcyjnej: 465l. (93 szt.), wielkość partii magazynowej: 465l (93 szt.), oznaczonej numerem partii [...].10.2013, cena zbytu brutto: 45,20zł,
- "[...]", wielkość partii produkcyjnej: 360l. (72 szt.), wielkość partii magazynowej: 360l (72 szt.), oznaczonej numerem partii [...].10.2013, cena zbytu brutto: 45,20zł,
Jako podstawę prawną GIJHARS wskazał art. 138 § 1 pkt 1 k.p.a., art. 21, art. 40a ust. 1 pkt 3 w zw. z art. 3 pkt 5, art. 4 ust. 1, art. 6 ust. 1 i 2, art. 40a ust. 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2014, poz. 669 - dalej jako: "ustawa o jakości"), art. 45 ust. 2, art. 46 ust. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn zm - dalej jako: "ustawa o bezpieczeństwie"), § 10 ust.1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja 2013r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje (Dz.U. poz. 633- dalej: "rozporządzenie w sprawie fermentowalnych napojów winiarskich"), § 2, § 4, § 9 ust. 1 pkt 3 i ust. 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 marca 2003r. w sprawie pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. Nr 59, poz. 526, z późn. zm - dalej: "rozporządzenia z dnia 7 marca 2003r".).
