Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 27 lutego 2018 r., sygn. III SA/Wr 832/17
Normalizacja
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Anetta Chołuj Sędziowie Sędzia WSA Katarzyna Borońska (sprawozdawca) Sędzia WSA Tomasz Świetlikowski Protokolant specjalista Jolanta Ryndak po rozpoznaniu w Wydziale III na rozprawie w dniu 27 lutego 2018 r. sprawy ze skargi "A" SA we W. na czynność D. Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we W. z dnia [...] października 2017 r. nr [...] w przedmiocie stwierdzenia nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wyrobów gotowych oddala skargę w całości.
Uzasadnienie
W wyniku przeprowadzonej przez D. Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych w W. w "A" S.A. (dalej: strona skarżąca) w dniach [...] września 2017 r. kontroli jakości handlowej suplementów diety, stwierdzono nieprawidłowości w znakowaniu partii wyrobu gotowego suplementów diety w postaci "Herbatki ziołowo - owocowej czystek z porzeczką" fix suplement diety a 48 g, oraz "Herbatki ziołowej Morwa" fix suplement diety a 48 g.
W wyniku kontroli stwierdzono, że "Herbatka ziołowo-owocowa Czystek z porzeczką fix" oznaczona została nazwą, która nie była adekwatna do użytych surowców do jej wytworzenia. Według wykazu składników herbatkę wyprodukowano w 50% z ziela czystka i 50 % owoców czarnej porzeczki. Na opakowaniu obok nazwy uwidoczniono wizerunek czystka w postaci kwiatów i liści oraz wizerunek czarnej porzeczki w postaci owoców i liści, co było niezgodne z art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmian rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektywy Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18-63) (zwanego dalej rozporządzeniem 1169/2011), stanowiącym, że informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji. Wskazano, że zarówno liść, jak i owoc porzeczki są surowcami zielarskimi o znacząco różnym zastosowaniu i właściwościach, a w celach leczniczych wykorzystuje się oba te surowce.
