Prawo Przedsiębiorcy 13/2004 z 29.03.2004, str. 1
Data publikacji: 29.03.2004
Produkt na unijnym rynku - CE, ISO, HACCP
Piotr Banasiak
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Wejście do Unii Europejskiej powoduje, że po 1 maja tego roku zmieni się diametralnie sytuacja polskich przedsiębiorców działających w różnych branżach. Zmieniają się wymagania prawne z różnorodnych dziedzin, część nowych przepisów już obowiązuje, część natomiast zacznie obowiązywać z chwilą naszego przystąpienia do UE. Zmianie ulega również podejście samego przedsiębiorcy do rynku, z jednej strony stanie się on bardziej samodzielny, ale z drugiej zostanie obciążony większą odpowiedzialnością za swoje wyroby lub usługi, będzie musiał sprostać większej konkurencji oraz wykazywać się większą dbałością o konsumenta.
Do 30 kwietnia 2004 r. obowiązuje ustawa z 3 kwietnia 1993 r. o badaniach i certyfikacji (Dz.U. Nr 55, poz. 250 z późn.zm.) zobowiązująca producentów i importerów do starania się o certyfikaty uprawniające do oznaczania znakiem bezpieczeństwa. W związku z tym od maja nie będzie już obowiązku starania się o ten znak. Pozostanie on jedynie oznaczeniem dobrowolnym. Jednocześnie zaczynają obowiązywać przepisy wykonawcze do ustawy z 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 166, poz. 1360 z późn.zm.) i pojawia się obowiązek oznaczania dużej grupy wyrobów oznaczeniem CE, mającym zupełnie inny charakter niż dotychczasowy znak B. Oznaczenie CE stanowi swoistą przepustkę wyrobów do wprowadzenia ich do obrotu. Nowe przepisy zaczynają obowiązywać, lub już obowiązują, w branży spożywczej, pojawia się obowiązek większej dbałości o bezpieczeństwo wyrobów spożywczych (wprowadzenie systemu kontroli wewnętrznej - systemu HACCP oraz wyrobów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością). Mając na względzie poprawę swojego wizerunku, racjonalizację działań albo po prostu przetrwanie i sprostanie warunkom stawianym przez kontrahentów wielu przedsiębiorców sięga po certyfikację dobrowolną systemów zarządzania serii ISO itp.
Celem niniejszego opracowania jest zasygnalizowanie mających się niebawem dokonać zmian, uwzględniając przepisy dotyczące oznaczania CE, wymagań HACCP, oznaczania wyrobów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przybliżając tematykę związaną z dobrowolną certyfikacją. Skoncentrowano się na najważniejszych elementach, najbardziej popularnych i najszerszych grupach wyrobów, w związku z czym pozostałe zostały jedynie zasygnalizowane.
