Sprzedaż detaliczna wyrobów winiarskich pochodzących z upraw producenta nie będącego przedsiębiorcą
Urząd Gminy prosi o udzielenie informacji o tym, jakie dokumenty powinien złożyć rolnik-producent wina nie będący przedsiębiorcą (brak wpisu w CEIDG), który chciałby prowadzić detaliczną sprzedaż win gronowych pochodzących z upraw własnych, przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży w punkcie sprzedaży, którym jest lokalizacja w miejscu wytworzenia wina uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych? Z jakiego dokumentu ma wynikać, że jest on rolnikiem i producentem wina uzyskanego z winogron pochodzących z własnych upraw? Gdzie powinien dokonać rolnik takiej rejestracji, czy jest to Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa? Ponadto, czy do uzyskania zezwolenia na detaliczną sprzedaż wina potrzebna jest decyzja właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, o której mowa w art. 65 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia?
