analiza
Złe nawyki żywieniowe kosztowne dla Polski
Agenda ds. żywności ONZ (FAO) podliczyła koszty ukryte globalnego systemu rolno -spożywczego na prawie 13 bln dol. Polskę wyróżnia wysoki udział kosztów ukrytych w kategorii zdrowie

Opublikowany w poniedziałek raport SOFA (State of Food and Agriculture) analizuje rzeczywiste koszty, jakie świat ponosi w obecnym systemie produkcji żywności i jej konsumpcji, by – jak zaznacza FAO – „ukierunkować transformację systemów rolno-spożywczych we właściwym kierunku”. Łączne koszty oszacowano na 12,7 bln dol., z czego 9,3 bln dol. to koszty zdrowotne, 2,9 bln dol. środowiskowe, 0,5 bln dol. zaś – społeczne. Autorzy badania zaznaczają, że są to wyniki wstępne, nieuwzględniające wszystkich czynników, niemniej należy przyjąć, że wartość strat przekracza 10 bln dol.




