Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2024-05-22

usługi

Gastronomiczny rynek w odwrocie

Po raz pierwszy od 2011 r. ubyło placówek, w których można coś wypić i zjeść

W I kw. tego roku placówek gastronomicznych było w Polsce 60 662. To o 20 mniej niż na koniec 2023 r. Spadek jest wprawdzie symboliczny, ale pierwszy od ponad dekady. Nawet w czasie pandemii placówek gastronomicznych przybywało. Wielu przedsiębiorców zawieszało działalność, ale kolejni otwierali biznesy, głównie pracownicy sektora zwolnieni z powodu spadku obrotów na skutek COVID-19. – W 2020 r. było 55 188 placówek, o 3,7 proc. więcej niż w 2019 r. W 2021 r. nastąpił dalszy wzrost o 2,7 proc. – mówi Tomasz Starzyk, ekspert Dun & Bradstreet.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00