Data publikacji: 2015-05-14

Usługi kulturalne świadczone przez organizacje pożytku publicznego mogą być zwolnione z VAT - stanowisko MF

MF uznał, że ze zwolnienia z VAT mogą korzystać usługi kulturalne świadczone przez wszystkie podmioty i instytucje, które nie działają w celu osiągnięcia zysku. Ze zwolnienia z VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 33 lit. a) ustawy o VAT mogą zatem korzystać nie tylko instytucje wymienione w ustawie o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej, ale również podmioty, które wykonują te usługi jako działalność pożytku publicznego na podstawie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie. Oznacza to, że z ww. zwolnienia mogą korzystać nie tylko teatry, opery, operetki, filharmonie, orkiestry, instytucje filmowe, kina, muzea, biblioteki, domy kultury, ogniska artystyczne, galerie sztuki, ale również organizacje takie jak fundacje i stowarzyszenia. Nie zmienia to faktu, że nadal prawo do zwolnienia z VAT przysługuje tylko tym podmiotom świadczącym usługi kulturalne, które nie osiągają w sposób systematyczny zysków z tej działalności, a w przypadku ich osiągnięcia są one przeznaczane w całości na kontynuację lub doskonalenie świadczonych usług. Przedstawiamy fragment interpretacji MF w tej sprawie.