Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Artykuł aktualny na dzień 24-04-2024
TEMATY:
Artykuł aktualny na dzień 24-04-2024
TEMATY:
Data publikacji: 2023-06-06

Kody stosowane w JPK_V7

Faktury dokumentujące niektóre dostawy towarów i świadczenia usług oznaczane są w JPK_V7 za pomocą symboli GTU_01 - GTU_13. Dodatkowo przewidziano kody dla procedur i niektórych dokumentów.

Zasady prowadzenia ewidencji i wpisywania kodów zostały określone w rozporządzeniu Ministra Finansów, Inwestycji i Rozwoju z 15 października 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zawartych w deklaracjach podatkowych i w ewidencji w zakresie podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2019 r. poz. 1988 ze zm.), dalej rozporządzenie.

1. Towary i usługi oznaczane kodami GTU

Kody GTU dla towarów i usług dotyczą ewidencji sprzedaży będącej podstawą do ustalenia VAT należnego. Nie wpisują ich kupujący po stronie ewidencji zakupów. Kodami GTU oznaczamy tylko faktury, nie oznaczamy natomiast:

● raportów kasowych,

● dokumentów wewnętrznych.

Kodami GTU nie oznaczamy także transakcji, dla których VAT rozlicza nabywca (WNT, import, dostawa towarów, dla której podatnikiem jest nabywca). Oznaczeniu podlegają tzw. towary i usługi wrażliwe. Są to przede wszystkim wyroby akcyzowe, towary wymienione w załączniku nr 15 do ustawy o VAT, objęte obowiązkowym split payment.

Ustawodawca nie zastosował jednolitego sposobu klasyfikowania towarów i usług, które muszą mieć specjalne oznaczenia. Posługuje się klasyfikacją CN, PKWiU 2015, a także wersją opisową.

Wykaz towarów lub usług, które w ewidencji sprzedaży i JPK_V7 muszą być oznaczone kodem GTU

Lp.

Rodzaj towaru lub usługi określony w rozporządzeniu

Szczegółowy wykaz towarów lub usług

Numer kodu

1

2

3

4

1.Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, piwo oraz napoje alkoholowe będące mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5% (CN 2203–2208)Piwo otrzymywane ze słodu (CN 22 03 00)GTU_01
Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi (CN 2204)GTU_01
Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi (CN 2205)GTU_01

– Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, saké)

– Mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych (CN 22 06 00)

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00