Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 września 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.186.2023.3.DS

WIS TOWAR - serwatka kwaśna

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 czerwca 2023 r. (data wpływu 28 czerwca 2023 r.) uzupełnionego pismem z dnia 1 sierpnia 2023 r. (data wpływu 7 sierpnia 2023 r.) oraz 10 sierpnia 2023 r. (data wpływu 16 sierpnia 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – serwatka kwaśna koncentrat

Opis: Produkt w postaci płynnej, powstały przy produkcji serów twarogowych.

Rozstrzygnięcie: CN 04

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 3 załącznika nr 10 do ustawy.

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 28 czerwca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniu 7 sierpnia 2023 r. oraz 16 sierpnia 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: serwatka kwaśna koncentrat według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

SERWATKA KWAŚNA KONCENTRAT

Produkt uboczny przy produkcji serów twarogowych kwasowych lub kwasowo-podpuszczkowych. Jako płynny produkt poddawany jest zagęszczeniu do (…) % suchej masy i dalej suszony na cele spożywcze.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00