Poradnia rachunkowa
- Czy urząd gminy, który pełni funkcję jednostki obsługującej, może ujmować wydatki w rozdziale 75023
- Jaka klasyfikacja dochodowa jest właściwa dla odsetek od nieterminowych płatności czynszów za najem lokali użytkowych i dzierżawę gruntów
- Jaki paragraf klasyfikacji dochodów zastosować do refakturowanych opłat za centralne ogrzewanie
- Czy w sprawozdaniu Rb-Z można wykazać kredyt z terminem spłaty do lipca 2025 r. jako długoterminowy
Pytanie: W jednostce gminnej wydatki związane ze wspólną obsługą innych jednostek organizacyjnych zostały ujęte w planie finansowym i w ewidencji księgowej w rozdziale 75023 „Urzędy gmin (miast i miast na prawach powiatu)”. Zdaniem regionalnej izby obrachunkowej było to nieprawidłowe. Powstaje więc pytanie, czy w przypadku gdy urząd gminy pełni funkcję jednostki obsługującej, możliwe jest przypisanie wydatków do rozdziału 75023, czy jednak należy stosować rozdział 75085.
Odpowiedź: Stosowanie rozdziału 75023 dla wydatków na wspólną obsługę jest nieprawidłowe. Prawidłowym rozdziałem w takim przypadku jest 75085.
W sytuacji opisanej w pytaniu mamy do czynienia z tzw. wspólną obsługą, której ramy prawne określa art. 10a i art. 10b ustawy o samorządzie gminnym. Zgodnie z tymi przepisami gmina może zapewniać wspólną obsługę administracyjną, finansową i organizacyjną swoim jednostkom organizacyjnym, instytucjom kultury oraz innym podmiotom sektora finansów publicznych, z wyłączeniem m.in. spółek prawa handlowego. Ponadto z art. 10c wynika, że zakres wspólnej obsługi nie może obejmować kompetencji kierowników jednostek zaliczanych do sektora finansów publicznych do dysponowania środkami publicznymi oraz zaciągania zobowiązań, a także sporządzania i zatwierdzania planu finansowego oraz przeniesień wydatków w tym planie. W przypadku powierzenia obowiązków z zakresu rachunkowości i sprawozdawczości jednostek obsługiwanych, o których mowa w art. 10a pkt 1 i 2, są one przekazywane w całości. Zatem, w świetle powyższego, nie ma wątpliwości, że urząd gminy może wykonywać zadania w charakterze tzw. jednostki obsługującej.
