Decyzja ZUS nr 385/2025 z dnia 28 lipca 2025 r., sygn. DI/100000/43/469/2025
Karty żywieniowe a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników.
Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2024 r., poz. 236 ze zm.), w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2025 r., poz. 350 ze zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za prawidłowe stanowisko zawarte we wniosku przedsiębiorcy ……….. doręczonym dnia 16 maja 2025r. dotyczące nieuwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników wartości benefitów w postaci kart żywieniowych z przeznaczeniem na zakup gotowych posiłków.
Uzasadnienie
W dniu 16 maja 2025 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek przedsiębiorcy ……….. o wydanie interpretacji indywidualnej w trybie art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców. Wniosek został uzupełniony pismem doręczonym dnia 10 czerwca 2025 r. oraz pismem doręczonym dnia 14 lipca 2025 r.
Wnioskodawca kieruje pytanie czy w świetle obowiązujących przepisów, szczególnie § 2 ust. 1 pkt 11 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, w przedstawionym stanie faktycznym możliwe jest zastosowanie preferencji wynikających z § 2 ust. 1 pkt 11 przedmiotowego rozporządzenia.
Jako pracodawca wnioskodawca rozważa wprowadzenie możliwości korzystania z bonów żywieniowych dla pracowników. Zważywszy na wymogi dowodowe pozwalające udowodnić wydatkowanie środków przeznaczanych na bony w dostateczny sposób, by móc skorzystać z preferencji przewidzianych w § 2 ust. 1 przedmiotowego rozporządzenia wnioskodawca chce skorzystać z następującego rozwiązania ………..
Jako pracodawca w. zobowiązuje się do wprowadzenia i stosowania regulaminu pracodawcy dotyczącego korzystania przez pracowników z kart przedpłaconych, bonów, talonów i kuponów przeznaczonych do nabycia pracowniczych posiłków do spożycia (dalej: karty żywieniowe) przekazanych uprawnionemu pracownikowi (dalej: regulamin pracodawcy) oraz regulaminu korzystania z kart żywieniowych zapewnionego przez ich wydawcę, jego agenta lub autoryzowanego dystrybutora, dostarczonego pracownikowi przez pracodawcę (dalej: regulamin karty żywieniowej). Pracownik będzie zobowiązany do podpisania oświadczenia o zapoznaniu się z regulaminem pracodawcy i regulaminem karty żywieniowe), w którym zobowiązuje Się do Ich przestrzegania (dalej: oświadczenie).
