Jak należy naliczyć diety pracownikowi z tytułu podróży służbowej do Danii
PROBLEM
Pracownik przebywał w delegacji zagranicznej (Dania) w terminie 9.09.2025 r. godz. 14:30 - 12.09.2025 r. godz. 0:05 (godziny wylotu i powrotu do kraju). Łączny czas trwania podróży służbowej to 2d 9h 35 min. Pracownik miał zapewnione dwa noclegi ze śniadaniem. Czy dietę powinno się liczyć za podróż ciągłą, czyli dwie pełne doby minus 15% za dwa śniadania oraz połowa pełnej diety za 9h 35 min? Czy należy rozbić na osobne dni: 9.09 godz.14:30-23:59 - 50% pełnej diety (brak wyżywienia) 10.09 0:00-11.09 23:59 - 2 diety minus 15% śniadania (fizycznie w te dni pracownik miał zapewnione śniadanie) 12.09 0:00-0:05 - 1/3 pełnej diety. W obu przypadkach wartość diety będzie inna. Przy zachowaniu ciągłości naliczy się 2,5 doby/diety, przy rozbiciu na poszczególne dni 2,8. Jak należy prawidłowo naliczać diety w podróży służbowej?
