Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

TEMATY:
TEMATY:
Data publikacji: 2021-04-26

Za fałszowanie dat przydatności grozi odpowiedzialność

Prowadzę sklep spożywczy. Po kontroli sanepidu zostałam oskarżona o nakazywanie pracownikom dokonywania zmian dat przydatności do spożycia na opakowaniach wędlin. Sprawa trafiła do sądu, ma być wyznaczona sprawa. Czy mogę ponieść odpowiedzialność, skoro to pracownicy zmieniali daty?

Przepisy dotyczące terminu przydatności do spożycia produktów spożywczych określono m.in. w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Na uwagę zasługuje art. 52 tej ustawy, gdzie postanowiono, że środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu. Zapewnieniem kontroli przestrzegania m.in. tych wymogów zajmują się wyspecjalizowane podmioty, czyli państwowi powiatowi inspektorzy sanitarni. Ma to uzasadnienie w regulacjach ustawy z 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 195). Skutkiem stwierdzonych naruszeń może być powstanie odpowiedzialności karnej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00