Serwis Finansowo Księgowy (F-K) 29/2002 z 20.07.2002 [dodatek: Ubezpieczenia Społeczne, str. 35]
Data publikacji: 03.07.2018
Bony obiadowe a podstawa wymiaru składek
Zakład pracy przekazuje pracownikom bony obiadowe, bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu. Posiłki wydawane są w najbliższym barze gastronomicznym, z którym firma zawarła umowę. Czy wartość przekazywanego pracownikowi bonu (190 zł) wchodzi do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, jeśli realizacja bonu nie następuje w stołówce zakładowej?
ocząwszy od 1 stycznia 1999 r. zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników reguluje rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.
