Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 24.03.2011, sygn. ITPP1/443-1221/10/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1221/10/TS

Stawka podatku w związku ze sprzedażą wyrobów ciastkarskich.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 14 grudnia 2010 r. (data wpływu 16 grudnia 2010 r.), uzupełnionym w dniach 9 i 21 marca 2011 r. (data wpływu), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do produkowanego wyrobu ciastkarskiego jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 grudnia 2010 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniach 9 i 21 marca 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do produkowanego wyrobu ciastkarskiego.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Spółka jest producentem wyrobów o nazwie handlowej M.. Jest to wafel w kształcie rożka, nadziewany masą białkowo-cukrową (masa ta po poddaniu obróbce termicznej uzyskuje postać bezy). Produkcja wyrobów, dzięki stosowanej technologii z zachowaniem sterylnych warunków, umożliwia wykluczenie stosowania środków konserwujących. Wyrób dodatkowo oblewany jest masą czekoladopodobną bez dodatku kakao. W trakcie postępowania podatkowego, prowadzonego wobec poprzednika prawnego Spółki ustalono, iż podatnik ma prawo do stosowania obniżonej stawki VAT na powyższy wyrób, t.j. stawki 7% z uwagi na termin przydatności do spożycia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00