Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 12.07.2011, sygn. ITPP1/443-572/11/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-572/11/MS

Prawo do odliczenia zakupionych usług cateringowych.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 18 kwietnia 2011 r. (data wpływu) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od zakupu usług cateringowych - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 kwietnia 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od zakupu usług cateringowych.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca prowadzi działalność hotelarską. Posiada bazę hotelową hotel, który składa się z jednego budynku posiadającego 52 pokoje gościnne. Głównymi odbiorcami usług Wnioskodawcy są osoby fizyczne oraz podmioty gospodarcze. W budynku hotelu - oprócz pokoi hotelowych i recepcji - mieści się pomieszczenie stołówka dla gości hotelowych, w której to spożywane są przez gości posiłki (śniadania, obiady i kolacje) podawane w formie bufetu (tzw. "szwedzki stół"). Potrawy spożywane przez gości hotelowych przygotowywane są przez firmę zewnętrzną świadczącą usługi na rzecz Wnioskodawcy. Firma ta przygotowuje potrawy w obiekcie i przy użyciu zalecza gastronomicznego i technicznego nienależącego do Wnioskodawcy (poza hotelem) i codziennie dowozi gotowe potrawy do hotelu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00