Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 20.09.2011, sygn. ITPP1/443-1026/11/BK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1026/11/BK

Czy Szkoła może korzystać ze zwolnienia od podatku, przygotowując obiady dla swoich uczniów i pracowników?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Szkoły, przedstawione we wniosku z dnia 20 lipca 2011 r. (data wpływu 25 lipca 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 lipca 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Szkoła jest jednostka budżetową, dla której organem prowadzącym jest Gmina Miasta. Szkoła realizuje swoje cele i zadania zgodnie z przepisami wynikającymi z ustawy o systemie oświaty. Edukacja szkolna polega na realizacji zadań w zakresie nauczania, kształcenia umiejętności, wychowania, opieki oraz profilaktyki. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych Szkoła prowadzi stołówkę szkolną zgodnie z art. 67a ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (t.j. Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 ze zm.). Stołówka szkolna nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym, prowadzona jest przez pracowników Szkoły i jest jej integralną częścią. Prowadzona jest zgodnie ze statutem Szkoły. Stołówka szkolna przygotowuje wyłącznie obiady dla uczniów i pracowników swojej szkoły (nauczyciele, pracownicy administracji biurowej i obsługi). Stołówka nie prowadzi sprzedaży obiadów na zewnątrz, czyli nie świadczy usług ogólnodostępnych. Obiady dla uczniów finansowane są przez ich rodziców, a także przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, będący jednostką budżetową (dla rodzin najuboższych). Pracownicy Szkoły płacą sami za siebie. Zasady korzystania ze stołówki szkolnej oraz opłat wnoszonych za korzystanie posiłków w stołówkach szkolnych określa Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej w Szkole wprowadzony przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym. Opłata za obiad dla uczniów jest równa wysokości kosztów surowca zużytego do przygotowania posiłków tzw. wsad do kotła. Natomiast pracownicy Szkoły wnoszą opłaty w wysokości równej rzeczywistego kosztu przyrządzenia posiłku.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00