Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 19.02.2015, sygn. ITPP1/443-1469/14/AP, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1469/14/AP

Czy w związku z powyższym wykonywane przez Panią usługi dietetyczne, polegające na udzielaniu porad żywieniowych, będą objęte zwolnieniem od podatku od towarów i usług, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 19 listopada 2014 r. (data wpływu 24 listopada 2014 r.), uzupełnionym w dniu 18 lutego 2015 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług dietetycznych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 24 listopada 2014 r. został złożony wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług dietetycznych.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

W 2014 r. skończyła Pani studia podyplomowe w zakresie dietetyki na Wydziale Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu pod okiem najlepszej kadry wykładowczej z Uniwersytetu Medycznego, które dały Pani ogromną wiedzę m.in. z zakresu cukrzycy oraz sposobu jej leczenia, chorób układu krążenia, otyłości oraz sposobów jej leczenia, chorób nerek (w tym ich niewydolności), osteoporozy, miażdżycy, chorób dzieci, żywienia dzieci i młodzieży, chorób nowotworowych, żywienia kobiet ciężarnych, analizy i chorób krwi, alergii pokarmowych, osób z nietolerancją glutenu, kobiet karmiących, sportowców. Działalność gospodarczą, którą chce Pani podjąć w zakresie usług dietetycznych, skierowana będzie zarówno do dzieci, jak i do osób starszych, osób ze zidentyfikowaną alergią uczuleniową na określone składniki pokarmowe, kobiet w ciąży, osób z nadwagą i otyłością, osób posiadających skierowania od lekarza pierwszego kontaktu ze zdiagnozowaną miażdżycą, cukrzycą oraz wszelkimi schorzeniami, w których prawidłowo zbilansowana dieta jest niezbędna i służy poprawie jakości życia. Usługi dietetyczne polegać będą na udzielaniu porad żywieniowych dla osób zgłaszających się z określonymi problemami zdrowotnymi oraz promowaniu zdrowego sposobu odżywiania. Świadczona przez Panią usługa będzie obejmować identyfikację zapotrzebowania pacjenta na konkretne składniki pokarmowe poprzez m.in. szczegółową analizę składu ciała, analizę wyników badań morfologicznych krwi pacjenta, analizę dotychczasowego sposobu żywienia, następnie dobór właściwej dla pacjenta diety odpowiadającej jego zapotrzebowaniu na składniki odżywcze (biorąc pod uwagę wyniki przeprowadzonych analiz). Uzyskane informacje pozwolą zidentyfikować ewentualne niedobory pokarmowe pacjenta, rozpoznać możliwą genezę jego choroby, przyczyny jego złego stanu zdrowia, braku skuteczności prowadzonego pod nadzorem lekarza leczenia farmakologicznego, bądź złego samopoczucia. Na tej podstawie będzie Pani zlecać pacjentom zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych, zaproponuje Pani właściwą dla ich stanu zdrowia oraz jednostki chorobowej dietę, aby pokryć indywidualne zapotrzebowanie pacjenta na składniki pokarmowe oraz zagwarantować prawidłowy i równomierny rozwój fizyczny i psychiczny pacjenta. Układana przez Panią dieta ma również na celu wsparcie dotychczas prowadzonego procesu leczenia farmakologicznego. Właściwe ułożenie diet oraz ich ścisłe stosowanie przez pacjentów przyczyni się do zniwelowania negatywnych objawów złego odżywiania, poprawi stan ich zdrowia a niekiedy nawet zmniejszy ryzyko utraty życia przez pacjentów ze stwierdzoną alergią pokarmową. Zauważyła Pani, że wykonywane przez nią usługi będą służyć profilaktyce, zachowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia pacjentów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00