Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 08.05.2017, sygn. 2461-IBPP2.4512.78.2017.2.ICz, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 2461-IBPP2.4512.78.2017.2.ICz

Opodatkowanie nieodpłatnego wydania posiłków dla pracowników

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201 z późn. zm.) oraz art. 223 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016 r., poz. 1948, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 8 grudnia 2016r. (data wpływu 30 stycznia 2017r.), uzupełnionym pismem z 29 marca 2017r. (data wpływu 4 kwietnia 2017 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania nieodpłatnego wydania posiłków dla pracowników - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 30 stycznia 2017 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania nieodpłatnego wydania posiłków dla pracowników.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 29 marca 2017 r. (data wpływu 4 kwietnia 2017 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 20 marca 2017 r. znak: 2461-IBPP2.4512.78.2017.1.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Spółka zarządza hotelem, w którym pracuje ok. 90 pracowników. Pracownicy hotelu mają możliwość korzystania z posiłków wydawanych w kantynie pracowniczej. Prawo pracowników do korzystania z kantyny wynika zarówno z regulaminu pracy jak i procedur i standardów obowiązujących w Korporacji, do której należy Spółka. Posiłek przysługuje pracownikom tylko w ustalonym czasie pracy. W dni wolne od pracy oraz w czasie każdorazowej nieobecności pracownika posiłek nie przysługuje, a za niewykorzystany posiłek nie przysługuje ekwiwalent pieniężny. Zakupy materiałów i produktów dokonywane są jednocześnie do kantyny pracowniczej jak i do sprzedaży prowadzonej w punktach gastronomicznych hotelu. VAT z faktur zakupowych jest odliczany a na koniec miesiąca po rozliczeniu kosztów kantyny naliczany jest VAT należny. Na koniec każdego miesiąca koszt kantyny kalkulowany jest w oparciu o stawkę ryczałtową za jeden posiłek z uwzględnieniem harmonogramów pracowniczych, urlopów wypoczynkowych i chorobowych. W kantynie nie jest prowadzona codzienna ewidencja osób korzystających z posiłku, dlatego też kwota doliczana do przychodu pracownika to ryczałt uwzględniający powyższe korekty.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00