Jak na potrzeby VAT traktować opłatę za plastikowe naczynia?
Kalendarium wydarzeń listopad 2023 r.
TSUE w wydanym 5 października 2023 r. wyroku w sprawie C-146/22 potwierdził, że napój czekoladowy może być opodatkowany stawką 5% (do końca roku 0% albo 8%, w zależności od tego, czy jest sprzedawany na zimno w sklepie czy na ciepło w kawiarni. Polskie regulacje w tym zakresie nie naruszają przepisów dyrektywy VAT. Zastosowanie różnych stawek jest jednak uzależnione od stwierdzenia istotnych różnic
Fiskus najpierw twierdził, że usługi cateringu są objęte 3-proc. ryczałtem, potem że 5,5-proc., aż na koniec opowiedział się za stawką 8,5 proc. WSA w Gdańsku właśnie orzekł, że właściwe jest 3 proc.
Usługi turystyki należy interpretować szeroko, pojęcie to obejmuje także usługi hotelowe i gastronomiczne – orzekł Naczelny Sąd Administracyjny
Jeżeli na targowisku prowadzona jest działalność mieszana, tj. polegająca w części na przygotowywaniu posiłków, a w części na sprzedaży produktów gotowych, to podlega ona opłacie targowej - wyrok NSA z 18 sierpnia 2022 r., sygn. akt III FSK 793/21.
Kasy fiskalne online w branży gastronomicznej pojawiły się od 1 stycznia 2021 r. Obowiązek wymiany starych kas na nowe objął bowiem usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Pojawiło się jednak szereg wątpliwości interpretacyjnych związanych z nowym obowiązkiem. Oto niektóre z nich.
Sprzedaż w lokalach gastronomicznych dań na wynos jest dostawą towarów, dlatego mogła być opodatkowana stawką 5% zamiast 8%. Tak wynika z orzeczenia TSUE z 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19, dotyczącej polskiego podatnika. Wyrok ma praktyczne konsekwencje głównie w stanie prawnym obowiązującym do 30 czerwca 2020 r. Zawiera jednak przydatne wskazówki odnoszące się również do stosowania obecnych
Serwowanie dań na wynos przez obiekty gastronomiczne szybkiej obsługi należy traktować jako dostawę towarów, a nie jako świadczenie usług - wyrok TSUE z 22 kwietnia 2021 r., C-703/19 JK.
Obowiązująca od 1 lipca 2020 r. nowa matryca stawek VAT wprowadziła również zmiany w opodatkowaniu VAT gastronomii. Nowe przepisy przewidują zasadę, że niezależnie od tego, czy jest dokonywana dostawa towarów czy świadczenie usług, w ramach działalności sklasyfikowanej w PKWiU 2015 pod numerem 56 stosujemy stawkę VAT przewidzianą dla usługi gastronomicznej, a nie dostawy towarów. Nowe przepisy miały
W związku z epidemią koronawirusa zostanie przesunięty z 1 lipca 2020 r. na 1 stycznia 2021 r. termin wprowadzenia kas online m.in dla branży gastronomicznej i hotelarskiej. Tak wynika z komunikatu MF.
Od 1 stycznia 2020 r. pierwsza grupa podatników musi ewidencjonować obrót na kasie online. Kolejna grupa musi wymienić kasy do 1 lipca 2020 r. Ponadto od 1 stycznia 2020 r. zmieniły się zasady wystawiania faktur do paragonów. W związku z tym pojawia się wiele problemów. Przedstawiamy najnowsze interpretacje na ten temat. Podatnik, który korzysta ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania na kasie rejestrującej
Pierwotnie zmiany stawek VAT i klasyfikacji miały obowiązywać od 1 kwietnia 2020 r. Jednak w związku z epidemią koronawirusa nowa matryca stawek VAT będzie obowiązywać od 1 lipca. Towary klasyfikujemy według CN, a usługi według nowej PKWiU 2015. Tym zmianom będzie towarzyszyła również zmiana stawek VAT na wiele produktów.