Jaką stawkę VAT stosuje się do sprzedaży jednorazowego opakowania dla klienta, który zabiera część swojego posiłku?
Zakupiliśmy usługę gastronomiczną, którą chcemy refakturować (wiadomo, że przy usługach gastronomicznych nie mamy prawa do odliczenia VAT z faktury zakupowej). Czy wystawiając refakturę powinniśmy przyjąć za podstawę kwotę netto z faktury zakupowej, czy kwotę brutto? Czy na wystawionej refakturze powinniśmy zastosować stawkę 8% VAT? Czy koszt wynikający z faktury zakupowej będziemy mogli zaliczyć do
Kilkunastu pracowników naszej firmy złożyło faktury za indywidualne usługi gastronomiczne (zorganizowali indywidualnie wigilię firmową), jednocześnie wnioskując o dofinansowanie na ten cel z funduszu socjalnego, powołując się na zapis w naszym regulaminie: "Dofinansowanie z funduszu może nastąpić również do zorganizowanej na rzecz pracowników działalności kulturalnej, sportowej lub rekreacyjnej (…)
Zdaniem Ministerstwa Finansów sprzedaż posiłków typu fast food jest z 8 proc. VAT, nawet jeżeli placówka gastronomiczna nie zapewnia kupującemu stolika, sztućców czy obsługi kelnerskiej. Tymczasem część przedsiębiorców stosuje 5 proc.
Czy w okresie od 24 czerwca 2016 r. do 30 czerwca 2020 r. sprzedaż fast foodów była z 8-proc. stawką VAT, właściwą dla usług gastronomicznych, czy z 5-proc. podatkiem, tak jak inne dostawy dań gotowych na wynos?
Czy usługa gastronomiczna taka jak poczęstunek w restauracji może zostać uznana za koszt uzyskania przychodu po zakończeniu prac budowlanych (kontrakt na budowę drogi o wartości 8 000 000 zł)? Czy zaliczając wydatek na usługę gastronomiczną do kosztów uzyskania przychodu podatnik robi to w kwocie brutto, razem z podatkiem naliczonym VAT?
Zakaz odliczenia VAT od nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych nie może dotyczyć podatników, którzy nabywają te usługi w celu ich odsprzedaży konsumentom lub innym podatnikom VAT – wyrok NSA z 31 stycznia 2023 r., sygn. akt I FSK 2347/19.
Przedsiębiorca (kucharz) w ramach działalności gospodarczej przygotowuje posiłki na rzecz firmy X, która jako podwykonawca świadczy usługi gastronomiczne dla restauracji – firmy Y. W ramach współpracy zleceniodawca, tj. firma X, obliguje przedsiębiorcę do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które są w jego siedzibie. Natomiast produkty, przy użyciu których przedsiębiorca wykonuje swoją usługę, należą
Od lipca 2023 r. zacznę prowadzić restaurację. Jaką stawką ryczałtu powinnam opodatkowywać świadczone przeze mnie usługi? Czy sprzedaż frytek mam opodatkować stawką 3%, a piwa stawką 8,5%?
Przepisy ustawy o VAT wyłączają prawo do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu usług gastronomicznych. Pod tym względem usługi cateringowe są jednak traktowane inaczej. Jeżeli ich nabycie ma związek z wykonywaniem czynności opodatkowanych, odliczenie może być realizowane.
Jeżeli na targowisku prowadzona jest działalność mieszana, tj. polegająca w części na przygotowywaniu posiłków, a w części na sprzedaży produktów gotowych, to podlega ona opłacie targowej - wyrok NSA z 18 sierpnia 2022 r., sygn. akt III FSK 793/21.
Podatnik nie ma prawa odliczyć pełnego VAT wynikającego z faktury dokumentującej nabycie kompleksowej usługi organizacji szkolenia, konferencji, spotkania integracyjnego opodatkowanej podstawową stawką VAT 23%. Zamawiający nie odliczy VAT od zakupu napojów alkoholowych i usług rozrywkowych związanych z organizacją wolnego czasu dla uczestników spotkania, które wchodzą w skład zakupionej usługi. Ograniczenie
Działalność sezonowa jest rozliczana w VAT na ogólnych zasadach. Jednak ze względu na jej specyfikę, tj. przerwy w prowadzeniu, nasuwają się liczne wątpliwości, np. jak liczyć limit zwolnienia. Ponadto w działalności sezonowej dominują czynności, które można opodatkować stawkami obniżonymi, gdy nie korzystamy ze zwolnienia. W wielu przypadkach istnieje obowiązek posiadania kasy online. W artykule przedstawiamy