Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2024-04-18

Pracownik może pobrać posiłek profilaktyczny także z automatu vendingowego

Chcielibyśmy zapewnić pracownikom posiłki przez udostępnienie na terenie zakładu pracy automatu vendingowego. Czy to dozwolone? Czy istnieją jakieś ograniczenia w tym zakresie?

Przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy jednoznacznie określają zasady obligatoryjnego wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych, uzależniając ten obowiązek od określonego efektywnego wydatku energetycznego występującego na stanowisku pracy danego pracownika. Nie ma przy tym znaczenia, czy pracodawca zapewnia je w formie posiłku przygotowanego przez zakładowego kucharza, gorącego dania dostarczonego przez zewnętrzną firmę cateringową, czy też posiłku pobranego z automatu vendingowego zlokalizowanego w miejscu świadczenia pracy. Przepisy nie określają kwot, jakie pracodawca może przeznaczyć na ten cel w dniu, miesiącu czy też roku, aby podlegały one zwolnieniu z opodatkowania i oskładkowania składkami ZUS.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00