Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2021-12-21

Unijna agencja do spraw żywności rekomenduje znaczne ograniczenie spożycia bisfenolu A

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował nową ocenę toksyczności bisfenolu A (BPA). Czytamy w niej, że z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika, iż substancja ta może znacząco wpływać na odporność organizmu oraz prowadzić do alergicznego zapalenia pęcherzyków płucnych. Dlatego też agencja zaproponowała istotne obniżenie dawki tolerowanej dawki dziennej przez konsumentów (TDI) z 4 mikrogramów do zaledwie 0,04 nanogramów na kilogram masy ciała (wcześniej w 2015 r. obniżono dawkę dziennego spożycia z 50 mikrogramów TDI). Konsultacje publiczne w tej sprawie mają potrwać do 8 lutego 2022 r.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00