Biuletyn VAT 7/2017 z 05.07.2017
Data publikacji: 07.06.2017
Kto powinien skorygować VAT od świadczonych usług gastronomicznych
5 czerwca 2017 r. Ministerstwo Finansów wydało komunikat, w którym zachęca podatników do dobrowolnych korekt deklaracji VAT, gdy sprzedają w placówkach gastronomicznych gotowe posiłki, stosując stawkę 5% zamiast 8%. Zdaniem MF mimo wydania 24 czerwca 2016 r. interpretacji ogólnej, gdzie taki sposób postępowania został uznany za błędny, wielu podatników nadal stosuje stawkę 5%. Jednocześnie zapowiedziano kontrole podatników świadczących tego rodzaju usługi.
W komunikacie czytamy:
Aby zastosować prawidłową stawkę VAT przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy tę czynność prawidłowo zaklasyfikować według PKWiU. To, czy taka sprzedaż będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85


