eporadnia.infor.pl 1/2000 z 01.01.2000 [dodatek: eporadnia.infor.pl]
Porada aktualna
na dzień 13.12.2025
Data publikacji: 24.10.2025
Jak ewidencjonować w KPiR niesprzedane i zutylizowane ciasta w cukiernio-kawiarni
PROBLEM
Jak w cukiernio-kawiarni ewidencjonować i zapisywać w straty niesprzedany towar tj. upieczone na miejscu w cukierni ciasto, które nie zostanie sprzedane, a już w kolejnym dniu nie może być sprzedawane? Ciasta, torty sprzedawane są na porcje i np. pozostają 2 porcje tortu i 4 porcje ciasta. W skali miesiąca tworzą się duże straty. W jaki sposób dokonywać odpisu w koszty/straty w firmie prowadzącej księgowość w postaci KPiR? Na podstawie jakich dokumentów, które potwierdzałyby zaistniałą sytuację (tj. wyrzucenia ciasta do kosza) dokonywać zapisu w KPiR?
