Wyrok NSA z dnia 1 grudnia 2022 r., sygn. I FSK 197/22
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Hieronim Sęk, Sędzia NSA Artur Mudrecki (spr.), Sędzia WSA (del.) Maja Chodacka, Protokolant Krzysztof Zaleski, po rozpoznaniu w dniu 1 grudnia 2022 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej X. sp. z o.o. w B. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 19 października 2021 r. sygn. akt I SA/Bd 317/21 w sprawie ze skargi X. sp. z o.o. w B. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 6 kwietnia 2021 r. nr 0110-KSI1-1.451.75.2020.9 w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej 1) uchyla zaskarżony wyrok w całości, 2) uchyla zaskarżoną decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 6 kwietnia 2021 r. nr 0110-KSI1-1.451.75.2020.9, 3) zasądza od Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na rzecz X. sp. z o.o. w B. kwotę 1257 (jeden tysiąc dwieście pięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania za obie instancje.
Uzasadnienie
1. Wyrok Sądu pierwszej instancji
Wyrokiem z dnia 19 października 2021 r., sygn. akt I SA/Bd 317/21 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy oddalił skargę P. sp. z o.o. z siedzibą w B. (dalej: Spółka lub Skarżąca) na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: Dyrektor KIS) z dnia 6 kwietnia 2021 r. w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej.
2. Stan sprawy przedstawiony przez Sąd pierwszej instancji
2.1. W dniu 9 czerwca 2020 r. Spółka złożyła wniosek, uzupełniony w dniu 22 września 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru o nazwie "Kajmak T.", według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. W treści wniosku i jego uzupełnieniu Spółka przedstawiła szczegółowy opis towaru (skład surowcowy kajmaku T. według przybliżonych wartości procentowych obejmuje: 42% cukru, 30% mleka płynnego, 17% mleka w proszku, 1% serwatki, 5 % tłuszczu palmowego, 2% syropu glukozowego, 3% dodatków, natomiast wartość odżywcza 100g gotowego produktu zawiera między innymi 43,59 g ± 2 węglowodanów, w tym 32,70 g ± 2 cukrów (w tym laktozy zawartej w mleku), tłuszcz 10,18 g ± 2, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,27 g ± 2 oraz białko 6,08 g ± 2 - dop. NSA), proponując jego klasyfikację wg Nomenklatury scalonej (CN) - 1702 90 79.
