Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2005-05-02

Usługi związane z wydawaniem pracownikom posiłków profilaktycznych i regeneracyjno-wzmacniających

Kto ma obowiązek wydawania posiłków profilaktycznych i regeneracyjno- -wzmacniających? Czy wydawanie tych posiłków jest świadczeniem na potrzeby osobiste pracowników? Czy podlega ono opodatkowaniu?

Jacek Glos
doktorant w Katedrze Prawa Finansowego WPiA Uniwersytetu Śląskiego, pracownik działu ekonomicznego PKP CARGO S.A. CZ Czechowice-Dziedzice
Na podstawie przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie posiłków profilaktycznych i napojów podmioty prowadzące działalność gospodarczą są zobowiązane do wydawania posiłków profilaktycznych (w formie jednego dania gorącego) pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Oprócz posiłków profilaktycznych, podmioty gospodarcze, które na podstawie art. 772 § 1 kodeksu pracy mają obowiązek posiadania regulaminu wynagradzania, mogą w nim wprowadzić zapisy zobowiązujące je do wydawania posiłków regeneracyjno-wzmacniających. W przypadku, gdy następuje zbieg uprawnień do otrzymania posiłków profilaktycznych i regeneracyjno- -wzmacniających, pracownik otrzymuje jedynie posiłek profilaktyczny.
Przekazanie posiłków - rozliczenie VAT, wystawianie faktur
są wydawane uprawnionym pracownikom na podstawie przydzielonych im talonów zgodnie z odpowiednimi wykazami prowadzonymi przez pracodawcę. Otrzymanie przez pracowników posiłków lub produktów niezbędnych do ich przygotowania następuje w różnych formach, np. w postaci puszek mięsnych czy słoików z zupami i bulionami, jak też w postaci usługi gastronomicznej lub stołówkowej, realizowanej przez punkty gastronomiczne i bary na podstawie zawartych umów (rys. 1). W praktyce znane są także przypadki zawierania przez pracodawcę umów z jednym dostawcą bonów, który następnie zawiera umowy z innymi podmiotami, realizującymi w swoich placówkach gastronomicznych wydane przez dostawcę bony (rys. 2). Wydawanie posiłków profilaktycznych pracownikom następuje nieodpłatnie.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00