Przez żołądek do lepszej pracy
Ostatnie miesiące przyniosły zmianę w oczekiwaniach pracowników względem świadczeń pozapłacowych. Według badania Perso• nel Service funkcja benefitów to dziś przede wszystkim wsparcie zdrowia, kondycji finansowej oraz poprawa samopoczucia i komfortu pracy. Benefit żywieniowy w postaci obiadu dofinansowywanego przez pracodawcę doskonale wpisuje się w te potrzeby i wyraźnie widać, że zyskuje na popularności.

Inflacja, wysokie raty kredytów i powszechna drożyzna przekładają się na presję płacową. Firmy nie są w stanie zaspokoić potrzeb pracowników na oczekiwanym poziomie, dlatego w większości proponują kilku- lub kilkunastoprocentowe podniesienie pensji plus benefity. Warto przy tym pamiętać, że dla 32 proc. pracowników świadczenia pozapłacowe są równie ważne jak wynagrodzenie - takie są wnioski z badania przeprowadzonego przez Group Risk Development. Pozostaje jednak pytanie - jakie benefity są najlepsze dla pracowników?
Podstawowe potrzeby na pierwszym planie
Z pewnością takie, które ułatwiają pracownikom codzienne funkcjonowanie. Trudno myśleć np. o realizacji pasji, gdy podstawowe potrzeby, takie jak zaspokojenie głodu, nie są spełniane. Z badania przeprowadzonego przez IBRiS na zlecenie Federacji Przedsiębiorców Polskich wynika, że aż 75 proc. ankietowanych wskazuje, iż zakup żywności jest dużym obciążeniem dla ich gospodarstwa domowego, w tym 40 proc. twierdzi, że jest to zdecydowanie duże obciążenie. Aż 80 proc. osób uważa, że pracownicy powinni otrzymywać dofinansowanie posiłków w pracy, a 55 proc., że powinno być to obligatoryjne dla wszystkich pracodawców.
