Personel i Zarządzanie 2/2023 z 29.01.2023
Artykuł aktualny
na dzień 05.12.2025
Data publikacji: 23.01.2023
Benefity żywieniowe
W zdalnych, rozproszonych i różnorodnych zespołach budowanie poczucia przynależności do firmy staje się jednym z kluczowych wyzwań. Aby zatrzymać pracowników na dłużej, warto skoncentrować się na relacjach i dodatkowym wsparciu. Aż 83 proc. badanych uważa, że posiłki w gronie współpracowników sprzyjają integracji i lepszej atmosferze. Benefity żywieniowe to jeden ze sposobów na wzmocnienie więzi w firmie. Dzięki dofinansowaniu posiłków pracowniczych można zatroszczyć się o wellbeing holistycznie i praktycznie – w wymiarze zdrowotnym, społecznym i finansowym. To także szansa dla pracodawców, by skorzystać z optymalizacji podatkowych i zaoszczędzić w budżecie przeznaczonym na świadczenia pozapłacowe.
