Serwis Prawno-Pracowniczy / Niezbędnik Kadrowo-Płacowy 9/2007 z 27.02.2007 [dodatek: Serwis bhp, str. 13]
Data publikacji: 24.02.2007
Kłopotliwe drugie śniadanie
Nasz zakład pracy (fabryka mebli) zatrudnia około 100 osób. W zakładzie nie ma miejsca wyznaczonego na spożywanie posiłków. Pracownicy najczęściej jedzą przy własnych biurkach lub w okolicach miejsca pracy. Nikt nie widział w tym żadnego problemu, dopóki nie zaczęły powtarzać się wypadki zalania przez pracowników napojami klawiatury czy maszyny. W związku z powyższym prezes wydał zarządzenie, w którym zakazał spożywania posiłków w miejscu pracy. Czy i jak można ukarać pracownika za spożywanie pokarmów w miejscu pracy? A może powinniśmy zorganizować specjalne miejsce przeznaczone do spożywania posiłków? - pyta Czytelnik z Poznania.
