Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 05.09.2011, sygn. ITPP1/443-804/11/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-804/11/TS

Czy obiady przygotowywane przez Wnioskodawcę dla trzech innych Szkół znajdujących się na terenie tej samej gminy i podlegających pod ten sam organ prowadzący są zwolnione od podatku VAT?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 3 czerwca 2011 r. (data wpływu 8 czerwca 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług stołówkowych jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 czerwca 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług stołówkowych.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Stołówka działająca przy Zespole Szkół przygotowuje obiady dla uczniów Zespołu, jak również dla uczniów trzech innych Szkół, które nie mają możliwości lokalowych na przygotowanie posiłków, a znajdują się na terenie tej samej gminy. Wnioskodawca (Zespół Szkół) oraz pozostałe wskazane placówki podlegają pod ten sam organ prowadzący Gminę. Zespół Szkół w związku z przygotowaniem obiadów nie osiąga żadnego zysku. Koszty związane z przygotowaniem posiłków dla uczniów wszystkich szkół kształtują się na tym samym poziomie. Zgodnie z art. 67a ust. 4 ustawy o systemie oświaty opłata za obiady uwzględnia tylko koszty produktów zakupionych do wytworzenia posiłków tzw. wsad do kotła. Natomiast pozostałe koszty utrzymania stołówki oraz kuchni, jak również koszty wynagrodzenia pracowników, ponosi Zespół Szkół. Gotowanie obiadów dla dzieci z trzech innych Szkół zostało zlecone Wnioskodawcy przez organ prowadzący szkołę w trosce o dzieci uczęszczające do szkół w gminie. Wnioskodawca wskazuje, iż współpracuje również z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej, który refunduje koszt obiadów dla dzieci znajdujących się w trudnej sytuacji rodzinnej i materialnej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00