Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 04.02.2016, sygn. IBPP2/4512-940/15/RSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/4512-940/15/RSz

stawka podatku VAT do sprzedaży opisanych we wniosku produktów przygotowanych do spożycia na miejscu i na wynos

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015r., poz. 613 ze zm.) oraz § 2 i § 6 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 30 października 2015r. (data wpływu 3 listopada 2015r.), uzupełnionym pismem z 22 stycznia 2016r. (data wpływu), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT do sprzedaży opisanych we wniosku produktów przygotowanych do spożycia na miejscu i na wynos - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 3 listopada 2015r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki VAT do sprzedaży opisanych we wniosku produktów przygotowywanych do spożycia na miejscu jak i na wynos.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 22 stycznia 2016r. (data wpływu), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 13 stycznia 2016r. znak: IBPP2/4512-940/15/RSz.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako spółka cywilna, w ramach której sprzedaje produkty w postaci pizzy, kebabu, spaghetti, zapiekanek i pierogów. Powyższe Wnioskodawca przygotowuje na miejscu z odrębnie kupowanych na bieżąco składników. Przed rozpoczęciem sprzedaży Wnioskodawca przygotowuje ciasto do pizzy i kroi inne składniki, tak aby w momencie realizacji zamówienia pracownik mógł dodać je do ciasta w odpowiednich proporcjach, podobnie zapiekanki. W przypadku kebabu do bułki wcześniej kupionej Wnioskodawca dodaje farsz, przygotowując spaghetti łączy zakupione składniki, zaś pierogi kupuje gotowe, są tylko odgrzewane. W jego działalności nie występują kelnerzy, nie doradza się w rzeczywistości klientom, nie ma serwisu w ścisłym znaczeniu, polegającego na przekazywaniu zamówień do kuchni, układaniu dań na talerzu i podawaniu ich klientom, nie ma szatni. Powyższe produkty są sprzedawane do spożycia na miejscu i na wynos.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00