Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 06.02.2017, sygn. 0461-ITPP1.4512.947.2016.1.EA, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. 0461-ITPP1.4512.947.2016.1.EA

Jaką stawką podatku od towarów i usług należy w zaistniałym stanie faktycznym opodatkować dostawę (sprzedaż) kontrahentom przez Spółkę zapiekanych w 80% wyrobów świeżych, sprzedawanych następnie w postaci zamrożonej?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 22 listopada 2016 r. (data wpływu dnia 1 grudnia 2016 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży wyrobów piekarskich i ciastkarskich w postaci zamrożonej jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 grudnia 2016 r. został złożony wniosek, o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży wyrobów piekarskich i ciastkarskich w postaci zamrożonej.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Spółka jest producentem wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Obecnie Spółka zamierza wprowadzić do swojej oferty wyroby piekarskie i ciastkarskie wypiekane w około 80% przez Spółkę, które są następnie poddawane procesowi zamrażania i w formie zamrożonej będą sprzedawane nabywcom. Produkty te byłyby transportowane w postaci zamrożonej do nabywców i w takiej formie byłyby przechowywane przez nabywców do czasu ich wydania do konsumpcji.

Przed wydaniem produktów do konsumpcji, produkty te byłyby rozmrażane i niektóre wyroby powinny być dodatkowo odpiekane, w pozostałych ok. 20% procesu wypieku przed oddaniem do spożycia przez odbiorcę.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00