Żywienie dzieci w szkołach i przedszkolach
Wstęp
Jedną z podstawowych funkcji szkoły jest, obok dydaktycznej i wychowawczej, funkcja opiekuńcza, którą szkoła wypełnia poprzez wspieranie prawidłowego rozwoju uczniów, jak też m.in. organizując stołówkę szkolną. Prowadzenie stołówek szkolnych jest również realizacją zadania własnego gminy, jakim jest dożywianie uczniów. Dla wielu uczniów śniadanie czy ciepły posiłek w szkole jest jedynym w ciągu dnia. Dotyczy to przede wszystkim dzieci z rodzin ubogich, które nie mogą zapewnić dziecku możliwości spożycia takiego posiłku w domu. Dzięki środkom, pochodzącym w znacznej mierze z opieki społecznej, otrzymują one posiłek za darmo. W szkołach wydających pełne obiady jest to posiłek bardziej wartościowy niż w przypadku, gdy szkoła ogranicza się do innych form żywienia. Obiad szkolny często stanowi również podstawowy posiłek dzieci, których rodzice poświęcają znaczną część czasu na pracę zawodową. Duża aktywność zawodowa rodziców, zwłaszcza matek, ogranicza możliwości regularnego przygotowywania i spożywania posiłków w domu. W niektórych rodzinach wszyscy ich członkowie przez większość dni w tygodniu spożywają obiady poza domem.
Żywienie dzieci w szkole może być jednak zorganizowane w inny sposób aniżeli prowadzenie stołówki szkolnej. Organy prowadzące, szczególnie w dużych miastach, w trybie zamówień publicznych wybierają firmy cateringowe, które dostarczają posiłki dla uczniów do szkół lub przedszkoli. W takich przypadkach warunki dostarczania uczniom posiłków przez podmioty zewnętrzne określają umowy zawierane przez jednostki samorządu lub bezpośrednio przez szkołę.
Zarówno zasady funkcjonowania stołówek szkolnych i przedszkolnych, jak również istotne kwestie, na które warto zwrócić uwagę, w przypadku gdy placówka decyduje się na skorzystanie z firmy cateringowej, zostały przedstawione w Poradniku. Zawiera on także omówienie trybu ustalania opłat za wyżywienie oraz zasady zwalniania z obowiązku ich uiszczenia. Szczegółowo przeanalizowano regulacje prawa żywnościowego odnoszące się wprost do jednostek oświatowych. Przedstawiono założenia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" na lata 2014-2020. Nie zabrakło także omówienia przepisów dotyczących programów unijnych "Owoce w szkole" i "Mleko w szkole". Są to inicjatywy bardzo popularne w jednostkach oświatowych.
