Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2010-01-05

Jak traktować podatkowo zakup posiłków dostarczanych w formie cateringu dla pracowników

Spółka w okresie szczytu sezonu produkcyjnego nabywa dla pracowników obiady. Ich zakup w całości finansowany jest ze środków obrotowych. Posiłki są dostarczane przez firmę gastronomiczną w formie cateringu.

PROBLEM

Zakup posiłków dla pracowników nie ma charakteru obligacyjnego, wynikającego z przepisów BHP o posiłkach profilaktycznych. Jest dobrowolnym świadczeniem pracodawcy na rzecz pracowników. Świadczenie to ma na celu wsparcie pracowników w okresie wzmożonej pracy i wydłużonego dnia pracy nawet do 12 godzin dziennie. Niewątpliwie bez tego wsparcia załoga nie wytrzymałaby natężenia i czasu pracy. Spełniony jest więc warunek wpływu na uzyskanie większego dochodu spółki.

1) Czy w tej konkretnej sytuacji spółka ma prawo zakwalifikować zakup posiłków jako koszt podatkowy?

2) Jak wygląda sprawa odliczenia VAT od zakupu tej usługi cateringowej?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00