Porada
Jak traktować podatkowo zakup posiłków dostarczanych w formie cateringu dla pracowników
Spółka w okresie szczytu sezonu produkcyjnego nabywa dla pracowników obiady. Ich zakup w całości finansowany jest ze środków obrotowych. Posiłki są dostarczane przez firmę gastronomiczną w formie cateringu.
PROBLEM
Zakup posiłków dla pracowników nie ma charakteru obligacyjnego, wynikającego z przepisów BHP o posiłkach profilaktycznych. Jest dobrowolnym świadczeniem pracodawcy na rzecz pracowników. Świadczenie to ma na celu wsparcie pracowników w okresie wzmożonej pracy i wydłużonego dnia pracy nawet do 12 godzin dziennie. Niewątpliwie bez tego wsparcia załoga nie wytrzymałaby natężenia i czasu pracy. Spełniony jest więc warunek wpływu na uzyskanie większego dochodu spółki.
1) Czy w tej konkretnej sytuacji spółka ma prawo zakwalifikować zakup posiłków jako koszt podatkowy?
2) Jak wygląda sprawa odliczenia VAT od zakupu tej usługi cateringowej?