Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

TEMATY:
TEMATY:
Data publikacji: 2018-04-20

Czy nadal należy ustalać stawki VAT dla dostaw ciastek w zależności od terminu przydatności do spożycia

Różnicowanie stawki VAT dla wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych jedynie według kryterium ich „daty przydatności do spożycia” co do zasady nie jest sprzeczne z prawem wspólnotowym. Jak się wydaje, spór w tym zakresie przeciął zarówno wyrok TSUE z 9 listopada 2017 r. w sprawie C-499/16, jak i wyrok NSA z 25 stycznia 2018 r. (sygn. akt I FSK 1155/15). Nie rozwiązano jednak wszystkich wątpliwości.

Trybunał badał zgodność polskich przepisów dotyczących stawek VAT dla ciastek z przepisami wspólnotowymi.

Obecnie stawką 8% opodatkowane są wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni (PKWiU ex 10.71.12.0). Wynika to z art. 41 ust. 2 w związku z poz. 32. załącznika nr 3 do ustawy o VAT. Gdy termin przydatności lub data minimalnej trwałości przekracza 45 dni, ma zastosowanie stawka 23%.

    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00