Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 284/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/284/2023

Karty przedpłacone udostępnione przez pracodawcę na zakup posiłków profilaktycznych a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne

Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221 z późn. zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009 z późn. zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych (dalej: Zakład) stanowisko przedstawione we wniosku złożonym 20 marca 2023 r. przez (dalej: Przedsiębiorca), uznaje za prawidłowe w przedmiocie wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości udostępnionych pracownikom Przedsiębiorcy kart przedpłaconych na zakup posiłków profilaktycznych i napojów, w sytuacji gdy pracodawca mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych.

Uzasadnienie

Wnioskiem z dnia 20 marca 2023 r., uzupełnionym w zakresie formalnym w dniu 26 kwietnia 2023 r. Przedsiębiorca wystąpił do Zakładu o wydanie w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców interpretacji indywidualnej.

Opis zdarzenia przyszłego (Przedsiębiorcy):………………….. z siedzibą w (dalej: „Wnioskodawca”) na podstawie art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jedn. Dz. U. z 2022 r. poz. 1510 ze zm.) jest zobowiązana do dostarczania pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie, odpowiednich posiłków profilaktycznych i napojów, zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60 poz. 279 z późn. zm., dalej: „rozporządzenie”).

Zgodnie z § 5 rozporządzenia stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób, o których mowa w § 2 ust. 2 ustala pracodawca w porozumieniu z Zakładowymi Organizacjami Związkowymi.

Uzgodnienia mają również dotyczyć sytuacji szczególnych, tj. przypadku, gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych. Wnioskodawca ze względów organizacyjnych nie dysponuje odpowiednim zapleczem i nie ma możliwości wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych oraz napojów we własnym zakresie.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00