Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 11.10.2011, sygn. ITPP1/443-979/11/AP, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-979/11/AP

Czy w świetle przepisów prawa podatkowego usługi stołówkowe, polegające na gotowaniu i wydawaniu posiłków w stołówce szkolnej uczniom i pracownikom szkoły podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, a jeśli tak to jaką stawką?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Szkoły, przedstawione we wniosku z dnia 4 lipca 2011 r. (data wpływu 13 lipca 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług:

  • w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników pedagogicznych szkoły jest prawidłowe,
  • w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz pracowników niepedagogicznych szkoły jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13 lipca 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Szkoła jest jednostką budżetową prowadzoną przez gminę. W ramach wykonywania działalności świadczy usługi stołówkowe, polegające na sporządzaniu i wydawaniu posiłków w stołówce szkolnej uczniom i pracownikom placówki. Stołówka prowadzona jest samodzielnie przez własnych pracowników, a posiłki wydawane są na terenie szkoły. Z przygotowanych posiłków korzystają tylko uczniowie szkoły oraz zatrudnieni pracownicy. Cena obiadu dla ucznia obejmuje koszt zakupionego surowca tzw. wsad do kotła, natomiast cena obiadu dla pracownika obejmuje koszt zakupionego surowca tzw. wsad do kotła, koszt wynagrodzenia pracowników zatrudnionych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania stołówki. Część wydawanych posiłków (dla uczniów) finansuje MOPR i GOPS. Pozostała część jest opłacona bezpośrednio przez osoby korzystające z posiłków. W nowym brzmieniu ustawy o podatku od towarów i usług, usługi stołówkowe zostały klasyfikowane przez Urząd Statystyczny w grupowaniu ex PKWiU 80, o ile są to stołówki zamknięte świadczące usługi dla uczniów i personelu szkoły, jako usługi pomocnicze ściśle związane z usługami podstawowymi, jako niezbędne do wykonywania usługi podstawowej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00