Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
Tematy: gastronomia
sortuj: Najnowsze   |   Najstarsze
    • comment
      Porada

      Mała gastronomia

    • comment
      Porada

      Przychody pracowników i koszty pracodawcy

      Świadczenia na rzecz pracowników budzą wątpliwości w różnych aspektach podatkowych. Jednym z nich jest ustalenie przychodu z tytułu świadczeń nieodpłatnych pracodawcy na rzecz pracownika. W których przypadkach powstaje przychód z tego tytułu? Jak ustalić jego wartość? To tylko niektóre z pojawiających się pytań. Równie ważne jest zaliczenie kosztów pracowniczych do kosztów pracodawcy. Przyjmuje się

    • comment
      Artykuł

      Kolejna zmiana w VAT od 1 lipca br.

      1 lipca wejdzie w życie nowe rozporządzenie wykonawcze Rady EU oznaczone numerem 282/2011 (dalej: rozporządzenie). Zastąpi ono dotychczasowy akt tej rangi o numerze 1777/2005, pochodzący jeszcze z 2005 r. Wychodząc naprzeciw wątpliwościom związanym ze stosowaniem dyrektywy 2006/112, rozporządzenie reguluje wiele niezwykle istotnych zagadnień, jak np. określanie statusu podatnika, ustalanie miejsca

    • comment
      Porada

      Czy przysługuje prawo do odliczenia VAT przy zakupie gotowych posiłków fakturowanych jako usługi gastronomiczne

      Firma prowadzi bar z szybkimi posiłkami. Gotowe posiłki nabywa od innej firmy. Na fakturach dokumentujących zakupy znajduje się określenie "usługa gastronomiczna", lecz w rzeczywistości nabywane są gotowe posiłki. Czy firma postępuje prawidłowo, odliczając VAT? Czy odsprzedając posiłki, firma może stosować stawkę 8%?

    • comment
      Porada

      Jaką stawką opodatkowywać sprzedaż napojów nabywanych ze stawką VAT 5% w ramach świadczenia usług restauracji

      Przedsiębiorca prowadzi małą restaurację, serwując oprócz dań obiadowych również napoje. Dania są obecnie opodatkowane stawką 8%, a napoje - kawa, herbata, woda i napoje owocowe - 23%. Jaką stawkę VAT zastosować do soków (jabłkowy, pomarańczowy), które na fakturze zakupu są opodatkowane stawką 5%?

    • comment
      Artykuł

      Jaka stawka VAT na usługi "małej gastronomii"

      Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do

    • comment
      Porada

      Przychody

    • comment
      Porada

      Koszty uzyskania przychodu i amortyzacja

    • comment
      Porada

      Leasing

    • comment
      Porada

      VAT

    • comment
      Porada

      Czy można odliczać VAT od usług cateringowych

      Spółka zobligowana jest do wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych (mikroklimat zimny). Posiłki profilaktyczne i napoje są wydawane nieodpłatnie. Przygotowanie posiłków zlecane jest firmie zewnętrznej, gotowe posiłki dowożone są na teren zakładu, gdzie są wydawane przez pracownika firmy. Firma, która dostarcza posiłki, na fakturach używa symboli

    • comment
      Porada

      Od czego zależy zastosowanie 5% albo 8% stawki VAT przez podatników prowadzących punkty gastronomiczne

      Działalność gastronomiczna jest opodatkowana różnymi stawkami VAT. 5% stawkę VAT stosuje się wówczas, gdy sprzedaż jest traktowana jako dostawa towarów. Natomiast sprzedaż będąca świadczeniem usług gastronomicznych opodatkowana jest 8% stawką VAT. O tym, czy zastosowanie znajdzie 5% czy 8% stawka VAT, decyduje indywidualny charakter danego zamówienia gastronomicznego.

    • comment
      Porada

      Czy lekcje gotowania są zwolnione od podatku

      Czy lekcje gotowania mogę sklasyfikować w grupowaniu PKWIU o symbolu 85.59.19.0 (usługi w zakresie pozaszkolnych form edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane)? Czy możliwe będzie stosowanie do tych usług zwolnienia od podatku?

    • comment
      Artykuł

      Zatrudnianie pracowników w działalności sezonowej

      Prace sezonowe nie są zdefiniowane ani wyodrębnione w polskim prawie pracy. Zaliczamy do nich wszelkie prace, na które zapotrzebowanie występuje wyłącznie przez pewien okres. Zwykle kojarzymy je z rolnictwem, ogrodnictwem, sadownictwem czy gastronomią. O wyborze podstawy zatrudnienia sezonowego decyduje rodzaj pracy do wykonania oraz okres, przez który ma być ona świadczona. Z reguły pracodawcy działający

    • comment
      Porada

      Od czego zależy stawka VAT na kawę sprzedawaną w kawiarni

      Prowadzę kawiarnię, w której sprzedawana jest klasyczna kawa, kawy smakowe (latte, cappuccino) i czekolada. Kawę można zamówić również na wynos. Wówczas klient dostaje kawę w papierowym kubku. Jaką stawkę należy stosować do sprzedaży kawy?

    • comment
      Artykuł

      VAT naliczony - kiedy nie odliczymy VAT

      Podstawowym prawem podatnika VAT jest prawo do odliczenia podatku naliczonego od nabytych towarów i usług służących do wykonywania czynności opodatkowanych. Każdy przypadek ograniczenia tego prawa musi wprost wynikać z przepisów o VAT. Katalog tych wyłączeń określa art. 88 ustawy o VAT. W niektórych przypadkach o wyłączeniu prawa do odliczenia podatku naliczonego może również przesądzać brak związku

    • comment
      Porada

      Czy można odliczyć VAT od zakupu pakietu konferencyjnego

      Organizujemy dla naszych pracowników i przedstawicieli handlowych szkolenie o nowych produktach i ofercie. Trwa ono 2-3 dni i odbywa się w hotelu, który zapewnia nocleg, wyżywienie i dodatkowe atrakcje po szkoleniu. Szkolenia prowadzą nasi pracownicy. Po ostatnim szkoleniu otrzymałam fakturę z hotelu, gdzie jako nazwa usługi jest wpisane: "Pakiet konferencyjny premium - organizacja szkolenia" i naliczony

    • comment
      Artykuł

      Kto powinien skorygować VAT od świadczonych usług gastronomicznych

      5 czerwca 2017 r. Ministerstwo Finansów wydało komunikat, w którym zachęca podatników do dobrowolnych korekt deklaracji VAT, gdy sprzedają w placówkach gastronomicznych gotowe posiłki, stosując stawkę 5% zamiast 8%. Zdaniem MF mimo wydania 24 czerwca 2016 r. interpretacji ogólnej, gdzie taki sposób postępowania został uznany za błędny, wielu podatników nadal stosuje stawkę 5%. Jednocześnie zapowiedziano

    • comment
      Artykuł

      Konsekwencje braku wystawiania paragonów w branży gastronomicznej – ostrzeżenie MF

      Ministerstwo Finansów ostrzegło przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz ich pracowników, a w szczególności kelnerów przed konsekwencjami braku wystawiania paragonów fiskalnych. Taka praktyka jest niezgodna z przepisami i może rodzić negatywne konsekwencje zarówno dla przedsiębiorcy - właściciela restauracji, jak i dla kierownika zmiany i kelnera, który nie rejestruje transakcji za pomocą kasy fiskalnej

    • comment
      Artykuł

      Ewidencja podatku VAT w księgach rachunkowych

      Rozrachunki z tytułu VAT występują we wszystkich jednostkach będących podatnikami podatku od towarów i usług. Ewidencja prowadzona na potrzeby podatku od towarów i usług musi pozwalać na oddzielne ustalenie kwoty podatku należnego i kwoty podatku naliczonego oraz finalne ich rozliczenie. W niniejszym opracowaniu prezentujemy, jak ujmować w księgach rachunkowych VAT, by możliwe było ustalenie prawidłowej

    • comment
      Artykuł

      Nieprawidłowe określanie podstawy opodatkowania VAT dla towarów sprzedawanych w formie zestawów – ostrzeżenie MF

      Ministerstwo Finansów wydało komunikat, w którym ostrzega przed praktykami polegającymi na manipulowaniu podstawą opodatkowania VAT przy sprzedaży towarów w formie zestawów. Dotyczy to przede wszystkim zestawów (oferowanych jako promocyjne) składających się z towarów opodatkowanych podstawową oraz obniżoną stawką VAT.

    • comment
      Artykuł

      Rozliczanie VAT w działalności sezonowej

      Wakacje to okres, w którym wielu podatników decyduje się na podejmowanie działalności sezonowej. W związku z tym mają oni wątpliwości, czy powinni się z tego tytułu rejestrować do VAT, czy muszą mieć kasę fiskalną oraz jakie stawki VAT zastosować do wykonywanych przez siebie czynności. W artykule przedstawiamy kompleksowe omówienie zasad rozliczania VAT w działalności sezonowej.

    • comment
      Artykuł

      Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gotowych posiłków

      Sprzedaż gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych, ugotowanych) posiłków i dań, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.85.1, zamrożonych lub pakowanych i etykietowanych z przeznaczeniem na sprzedaż w stanie nieprzetworzonym jest opodatkowana stawką 5%. Natomiast sprzedaż gotowych posiłków i dań na wynos, przygotowanych w bufecie w stanie nadającym się do bezpośredniego spożycia, stanowi de facto

    • comment
      Porada
    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00