Posiłki i napoje profilaktyczne od 1 listopada
W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.
W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na rodzaj zajmowanych przez nich stanowisk i wykonywanej pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w przypadku niektórych grup pracowników jest ponadto zobligowany do finansowania posiłków profilaktycznych. Zapewnienie napojów i posiłków może przyjmować różną formę. Oferowanie pracownikom tego rodzaju świadczeń może
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych
Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku
Coraz większa liczba pracodawców zobowiązanych do zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych decyduje się na wydawanie im zamiast takich posiłków bonów uprawniających do otrzymania posiłku profilaktycznego bądź produktów potrzebnych do jego przygotowania. W artykule wyjaśniamy na przykładach, w jaki sposób sprzedawcy takich bonów powinni rozliczyć od nich VAT należny oraz czy pracodawcy mogą
Pracownicy, którzy otrzymują bony na produkty i posiłki profilaktyczne, mogą korzystać ze zwolnienia z PIT tylko w przypadku, gdy pracodawca ma kontrolę nad tym, jakie produkty i posiłki pracownicy za nie nabywają. W pozostałych przypadkach wartość otrzymanych przez pracowników bonów stanowi dla nich przychód ze stosunku pracy, od którego pracodawca powinien pobrać zaliczkę na PIT. Potwierdził to Dyrektor
Od zakupionych towarów i usług podatnik odlicza VAT. Jednak nie od wszystkich. Po pierwsze, liczy się cel dokonanych zakupów. Czy każdy zakup możemy uznać za firmowy? Na pewno nie. Ostatni okres epidemii COVID-19 pokazuje, jak trudno wyznaczyć granicę między celem firmowym a osobistym podatnika lub jego pracowników. Po drugie, zakup musi być prawidłowo udokumentowany przez sprzedawcę, który jest podatnikiem
W okresie zimowym pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników wykonujących pracę na otwartej przestrzeni. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy. Nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku pozostałych prac.
W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.
Przepisy ustawy o VAT wyłączają prawo do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu usług gastronomicznych. Pod tym względem usługi cateringowe są jednak traktowane inaczej. Jeżeli ich nabycie ma związek z wykonywaniem czynności opodatkowanych, odliczenie może być realizowane.
PROBLEM W jaki sposób można sfinansować posiłki regeneracyjne dla pracowników, jeżeli nie ma możliwości udostępnienia im miejsca do samodzielnego przygotowania i nie ma możliwości zamówienia odpowiedniego posiłku z restauracji. Jak prawidłowo można sfinansować posiłki dla pracowników, którym się należą?
Pracownik, który otrzymuje od pracodawcy karty na posiłki profilaktyczne, osiąga przychód ze stosunku pracy. Przychód ten korzysta ze zwolnienia z PIT, jeżeli pracownik nie ma możliwości nabycia na podstawie takiej karty towarów innych niż posiłki profilaktyczne. Takie stanowisko potwierdził Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.
Kalendarium wydarzeń marzec 2023 r. Bonem turystycznym można zapłacić za usługi hotelarskie lub imprezy turystyczne realizowane w Polsce przez przedsiębiorców turystycznych oraz organizacje pożytku publicznego wpisane na listę prowadzoną przez Polską Organizację Turystyczną (POT). Podmioty przyjmujące płatność takim bonem mogą to robić do 31 marca 2023 r. Usługa opłacona w ten sposób może być wykonana
Pracownicy, którzy otrzymują bony albo karty na produkty i posiłki profilaktyczne, mogą korzystać ze zwolnienia z PIT w każdym przypadku, tj. także wtedy, gdy pracodawca nie ma kontroli nad tym, jakie produkty i posiłki za nie nabywają. Takie stanowisko Szef KAS zajął w interpretacji zmieniającej z 28 kwietnia 2023 r., sygn. DOP3.8222.18.2023.CNRU, kwestionując tym samym dotychczasowe stanowisko organów
Od 1 września 2023 r. zwiększono limit zwolnienia ze składek ZUS wartości posiłków udostępnianych pracownikom bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu z 300 zł do 450 zł miesięcznie. Ponadto zmodyfikowany został sposób przeliczania wynagrodzeń stanowiących podstawę wymiaru składek, z waluty obcej na PLN. Takie zmiany wprowadziło rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad
Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.