wywiad
Dalsza globalizacja produkcji żywności to ślepy zaułek
Sobiesiak-Penszko: Europa musi postawić na żywieniową samowystarczalność. Nawet umowa z rynkami Mercosuru nie zwiększa naszego bezpieczeństwa żywnościowego
Czy polityka gospodarcza i handlowa Donalda Trumpa już wpływa na europejskie, w tym polskie, bezpieczeństwo żywnościowe?

Paulina Sobiesiak-Penszko, prezes Instytutu Strategii Żywnościowych „Grunt”
Paulina Sobiesiak-Penszko, prezes Instytutu Strategii Żywnościowych „Grunt”
Odpowiedzi trzeba szukać w interpretacji terminu „bezpieczeństwo żywnościowe”. Jeśli określimy je jako dostępność fizyczną i ekonomiczną artykułów spożywczych w sklepach, to w tej kwestii nic się nie zmieni. Nie grozi nam niedobór produktów, nawet importowanych, tym bardziej że na razie wciąż marnujemy olbrzymie ilości pożywienia – średnio każdy Polak wyrzuca ok. 100 kg jedzenia rocznie.



