Serwis Prawno-Pracowniczy / Niezbędnik Kadrowo-Płacowy 4/2015 z 20.02.2015, str. 43
Data publikacji: 29.06.2018
Profilaktyczne posiłki i napoje
Szczegółowo kwestię wydawania pracownikom posiłków i napojów omawia rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (dalej: rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).
Stanowisko pracy, na którym zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, zasady ich wydawania, jak również warunki uzasadniające zastępcze sposoby wydawania posiłków ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi lub po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników, w przypadku gdy u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa (§ 5 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).


