Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2013-04-24

Jak ustalić koszt wytworzenia prezentu o małej wartości

Prowadzę cukiernię, w której sprzedaję wyprodukowane przez siebie wyroby cukiernicze. Zamierzam zorganizować ich degustację, podczas której będę nieodpłatnie przekazywał klientom cukierni niektóre swoje wyroby. Wartość degustowanego przez danego klienta wyrobu cukierniczego nie przekroczy 10 zł (bez VAT). Czy przepisy VAT określają, jak taki koszt ustalić? Czy trzeba prowadzić dodatkową ewidencję, w której będzie ustalany koszt wytworzenia przekazywanych ciastek. Prowadzę pkpir.

PROBLEM

RADA

Przepisy VAT nie określają, jak ustalić koszt wytworzenia, nie wskazują też obowiązku prowadzenia dodatkowych ewidencji ustalających koszt wytworzenia. Niemniej jednak podatnik ma obowiązek w razie kontroli dysponować danymi, które potwierdzą prawo do zakwalifikowania towaru jako prezentu o małej wartości. Dlatego powinien Pan sporządzić zestawienie (kalkulację) kosztów, w którym należy zsumować w kwotach netto poniesione koszty bezpośrednie i pośrednie, a następnie ustalić, jaka część tych kosztów składała się na wytworzenie jednostki wyprodukowanego wyrobu. Szczegóły w uzasadnieniu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00