Porada
Jak ustalić koszt wytworzenia prezentu o małej wartości
Prowadzę cukiernię, w której sprzedaję wyprodukowane przez siebie wyroby cukiernicze. Zamierzam zorganizować ich degustację, podczas której będę nieodpłatnie przekazywał klientom cukierni niektóre swoje wyroby. Wartość degustowanego przez danego klienta wyrobu cukierniczego nie przekroczy 10 zł (bez VAT). Czy przepisy VAT określają, jak taki koszt ustalić? Czy trzeba prowadzić dodatkową ewidencję, w której będzie ustalany koszt wytworzenia przekazywanych ciastek. Prowadzę pkpir.
PROBLEM
RADA
Przepisy VAT nie określają, jak ustalić koszt wytworzenia, nie wskazują też obowiązku prowadzenia dodatkowych ewidencji ustalających koszt wytworzenia. Niemniej jednak podatnik ma obowiązek w razie kontroli dysponować danymi, które potwierdzą prawo do zakwalifikowania towaru jako prezentu o małej wartości. Dlatego powinien Pan sporządzić zestawienie (kalkulację) kosztów, w którym należy zsumować w kwotach netto poniesione koszty bezpośrednie i pośrednie, a następnie ustalić, jaka część tych kosztów składała się na wytworzenie jednostki wyprodukowanego wyrobu. Szczegóły w uzasadnieniu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right