comment
Porada
Data publikacji: 2006-11-20
1. W jaki sposób monitorować koszty produkcji
W celu kontroli wpływu produkcji na wynik finansowy należy podzielić koszty na dwie grupy. Koszty produktu (inaczej koszty aktywowane) oraz koszty niestanowiące kosztu wytworzenia. Podział taki jest istotny ze względu na konieczność późniejszej wyceny wytworzonych produktów. Szczegóły w uzasadnieniu.
PROBLEM
Specjalizujemy się w produkcji pieczywa na dużą skalę. Niedawno utworzyliśmy dział controllingu. Pierwszym zadaniem działu jest kontrola kosztów wytworzenia produkcji. Jakie koszty uwzględnić w modelu monitorującym koszty produkcyjne?
Pozostało 91% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Pobierz pliki wydania
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Książka