Aktualność
z dnia 25.10.2022
Polacy uważają, że pracownicy powinni otrzymywać dofinansowanie posiłków
Według badań IBRiS przeprowadzonych na zlecenie Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP) aż 55% Polaków uważa, że pracownicy powinni otrzymywać dofinansowanie posiłków w postaci karty obiadowej od swojego pracodawcy. Więcej niż 80% badanych dobrze oceniłoby pracodawcę, który oferowałby dofinansowanie lub finansowanie posiłków w czasie pracy, a 35% uważa, że dofinansowanie posiłków powinno być obligatoryjne dla pracodawców. Nowe rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 22.02.2022 r. podwyższyło wartość dobrowolnych świadczeń żywnościowych, jakie pracodawca może zapewnić pracownikowi bez obciążenia składkami na ZUS ze 190 zł do 300 zł. To wzrost o 58% i pierwsze takie rozporządzenie od 18 lat.
