Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2023-02-06

żywność

Schabowy pozostanie drogi, bo pogłowie świń zmalało

W styczniu wieprzowina potaniała i w skupie, i w zbycie. Ale podaż surowca spadła, producenci wyczyścili magazyny, co zapowiada odbicie cen

Na koniec stycznia średnia cena netto skupu żywca wyniosła 7,17 zł za 1 kg. To o 1,8 proc. mniej niż tydzień wcześniej. Delikatne spadki trwają już od początku grudnia. Są też widoczne w zakładach przetwórczych, gdzie tylko w ostatnim tygodniu stycznia wyniosły niemal 2 proc. W rezultacie średnie ceny sprzedaży mięsa w zakładach przetwórczych również spadły: od 1 proc. do 7,5 proc. Najmniej potaniała szynka wieprzowa, najwięcej - schab środkowy z kością. Mniej płacą też sieci handlowe - mięso konfekcjonowane potaniało w tydzień od 4 proc. do 6,5 proc. Nadal jest jednak drożej niż przed rokiem: zarówno ceny zakupu, jak i zbytu są niższe o ok. 60 proc.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00