Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2011-11-19

Jak rozliczyć nakłady ponoszone na ulepszenie inwestycji w obcym środku trwałym

Prowadzę działalność gospodarczą od 2009 r. W roku tym podpisałam umowę najmu lokalu i przeprowadziłam prace adaptacyjne lokalu przed uruchomieniem pubu. Suma nakładów wyniosła 30 000 zł. W grudniu 2009 r. wprowadziłam do ewidencji środków trwałych inwestycję w obcym środku trwałym i od stycznia 2010 r. rozpoczęłam amortyzację według 10% stawki.

PROBLEM

W 2011 r. wydzieliłam część powierzchni lokalu, przeznaczając ją na tzw. kuchnię i magazynek (postawiłam lekkie gipsowe ścianki, wykafelkowałam podłogę i częściowo ścianę obok zlewu, doprowadziłam wodę, nakłady nie wymagały odrębnego pozwolenia). Suma poniesionych nakładów wyniosła 11 000 zł. Całość prac została zakończona 30 sierpnia 2011 r. Od września 2011 r. składuję tam wodę i piwo oraz przygotowuję frytki dla naszych klientów. Czy uruchomienie, rozpoczęcie użytkowania kuchni i magazynku powinno spowodować wprowadzenie do ewidencji środków trwałych kolejnej inwestycji w obcym środku trwałym, czy też należałoby zwiększyć wartość inwestycji w obcym środku trwałym wprowadzonej do ewidencji środków trwałych w grudniu 2009 r.?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00