Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2005-08-01

Czy sprzedaż towarów przetworzonych należy uznać za usługę gastronomiczną i opodatkować ją stawką 7%

Do 31 maja br. stawkę 22% stosowało się do sprzedaży towarów w stanie przetworzonym, które były opodatkowane stawką 22%. Po zmianie przepisów zasada ta odnosi się do dostawy towarów w stanie nieprzetworzonym. To oznacza, że sprzedaż towarów w stanie przetworzonym będzie mogła korzystać ze stawki 7% nawet w przypadku, gdy ich dostawa przed przetworzeniem była opodatkowana stawką 22%.

PROBLEM
Podatnik jest sklasyfikowany w systemie REGON w PKD 55.40.Z. Czy w związku z powyższym, jeżeli zakupił napoje bezalkoholowe, opodatkowane stawką 22%, i podał je klientom w stosownych do tego szklaneczkach wraz z dodatkami (parasolką, słomką, cytryną) itp., należy potraktować to jako usługę gastronomiczną i jako towar przetworzony? Czy w takim przypadku należy stosować stawkę obniżoną 7% (art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy)? A jeżeli podatnik przygotuje lody w formie kompozycji, np. lody z bitą śmietaną + wafle + czekolada (do których stosuje się różne stawki jednostkowe VAT), czy należy potraktować to jako towar przetworzony, ze stawką obniżoną 7%?
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00